reede, november 24, 2017

Esko talus

Esko talus on PhotoPeach Täna saime pisut aimu, kuidas juustutootmine käib ja kui palju piima läheb vaja ühe juustukera valmistamiseks. Kuna liiter oli just õpitud, siis oli seda kohe kergem ette kujutada. Nägime ka seda tublit piimakarja ehk lehmi, kes piima annavad. Nägime ka noorloomi ehk mullikaid, kes mõnulesid lumetuisus. Nägime ka tugevaid ja karvasemaid lihalehmi. Seal karjas oli palju vasikaid. Nemad elavadki õues. Julgemad tegid lehmadele ka pai ja sügasid neid sarve vahelt! Oli neid, kes nägid lehmi esimest korda elus! Seejärel läksime kaminatuppa, kus me vaatasime veelkord üle, kuidas juustutootmine käib ja seejärel saime ka ise kohupiima ja juustu maitsta. Suur tänu lastele, kes võtsid alguses vähem ette. Proovisid järele, kas maitseb ja seejärel võtsid juurde. On väga kahju, kui võetakse ette suurel hulgal ja seejärel TOIT minema visatakse. Esko talu perenaine, kes meile kõike seda tutvustas, ütles, et neil toitu ära ei visata. Ja seegi kord paluti lastel, kes rohkem ette olid endale tõstnud, aga süüa ei tahtnud, toit lauale jätta, et see siis hiljem ikkagi ära kasutada. Oluline on olla kokkuhoidlik! Siit ka austus toidu ja toidu tegijate vastu!!! Lõpuks said lapsed veel nautida talverõõme. Lastel oli väga palju toredat, mida sellest päevast endaga mõtetes kaasa võtta!

Kommentaare ei ole: